Zoek in database

Mededelingen

Week van de begraafplaats 2018

Van zaterdag 26 mei tot en met zondag 3 juni 2018 wordt voor de vijfde maal de landelijke Week van de Begraafplaats georganiseerd. Meer dan 100 begraafplaatsen, verspreid over heel Nederland, nemen deel aan dit evenement. De beheerders van de begraafplaatsen nodigen bezoekers uit om deel te nemen aan één of meer van de vele georganiseerde activiteiten.  
Zie ook www.weekvandebegraafplaats.nl

Het thema van de Week 2018 is ‘Tussen Kunst en Kist’. Funeraire kunst heeft betrekking op alle uitingen van kunst en symboliek die aangebracht zijn op grafmonumenten en begraafplaatsen. Zo zijn er bijvoorbeeld zeer fraaie grafmonumenten ontworpen. Grafzerken hebben vaak prachtige reliëfs, die naast doodssymboliek ook beroepssymbolen uitbeelden. Daarnaast omvat het thema Kunst ook muziek, literatuur, architectuur, foto/video en beeldende kunst. Het groen op de begraafplaats is een geliefd onderwerp in schilderkunst en fotografie. Natuur op een begraafplaats is vaak zeer divers: van een fraai aangelegd park ontworpen door een bekende tuinarchitect tot een kerkhof met een eenvoudige groenvoorziening. 

Ook de Stichting Oude Begraafplaatsen Deventer (SOBD) doet mee aan de Week van de Begraafplaats 2018. Op het programma staat twee rondleidingen, namelijk op

zaterdag 26 mei, 14.00 – 16.00 uur
en op zondag 27 mei, 14.00 – 16.00 uur op de oude begraafplaats aan de Diepenveenseweg nr. 80 te Deventer.

Tijdens de wandeling wordt enerzijds aandacht besteed aan de graven zelf met hun vorm en symboliek. Daarnaast is er aandacht voor de begravenen: de wandeling leidt langs graven van bekende personen uit verschillende takken van kunst en wetenschap. Ook de kunst van het vakkundig en verantwoord restaureren van graven en de kunst van het groenonderhoud worden toegelicht. Tijdens de wandeling wordt zichtbaar hoe cultuur, natuur en op de begraafplaats wonende dieren samen zorgen voor deze unieke plek in het hart van de stad. Tijdens de rondleiding is een informatiestand aanwezig op de begraafplaats. Er zijn geen kosten verbonden aan deelname. Een vrijwillige bijdrage na afloop wordt op prijs gesteld.